Veelgestelde vragen

Wanneer starten de werkzaamheden?

In 2019 wordt er gewerkt aan het definitieve ontwerp. Begin 2020 zullen de werkzaamheden starten.

Waarom is de vernieuwing van het Marktplein nodig?

Het Marktplein is na twintig jaar intensief gebruik technisch gezien ‘op’. De afwatering, klinkers en de fontein worden met ‘lapmiddelen’ in stand gehouden. Bovendien is de grootte en leegte van het plein al jarenlang onderwerp van gesprek.

Waarom een verkiezing voor het Marktplein?

Het Marktplein is van iedereen, het plein van onze stad. Daarom vindt de gemeente het belangrijk dat juist inwoners kiezen hoe hun plein er de komende tientallen jaren uitziet. Ook kinderen maken gebruik van het plein, daarom vraagt de gemeente ook hun mening.

Hoe blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen rond het nieuwe Marktplein?

De ondernemers van de markt en omliggende bedrijven en bewoners van het Marktplein worden betrokken bij de verdere uitwerking van het Marktplein. Natuurlijk houden we alle andere Apeldoorners ook op de hoogte van de voortgang. Niks missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Moeten de ontwerpen nog ergens aan voldoen?

Ja, de ontwerpers hebben richtlijnen ontvangen in een zogenaamde ‘nota van uitgangspunten‘. Deze richtlijnen gaan onder andere over: voldoende ruimte voor de markt behouden, ruimte voor water en groen en een plein met iconische waarde. De nota is door stedenbouwkundigen, ontwerpers en andere specialisten van de gemeente Apeldoorn opgesteld, in nauwe samenwerking met partners in de stad, zoals de markt, de ondernemers aan het plein, direct aanwonenden en het centrummanagement. Verder is de ontwerpwedstrijd zo vrij en open mogelijk gehouden.

Welke ontwerpbureaus hebben een ontwerp gemaakt?

De bureaus die een ontwerp hebben aangeleverd zijn: LandLab, West8, Karres + Brands en B+B.

Welke ontwerpen zijn er?

Er zijn vier ontwerpen gemaakt voor het nieuwe Marktplein. De ontwerpen worden op donderdagavond 6 december gepresenteerd in bioscoop VUE. Ook u kunt daarbij zijn (aanmelden via pleinvandestad@apeldoorn.nl, er zijn 200 plaatsen beschikbaar en vol = vol). Vanaf dat moment zijn de ontwerpen ook zichtbaar op deze website.

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Heel simpel, het ontwerp met de meeste stemmen, wint de verkiezing.

Wat gebeurt er met het winnende ontwerp?

Gewonnen, gefeliciteerd! Dit wordt voor de komende tientallen jaren het plein van de stad van Apeldoorn. Het ontwerpbureau en de gemeente Apeldoorn werken het schetsontwerp samen uit tot een definitief ontwerp. In 2020 gaat het Marktplein werkelijk op de schop.

Wat gebeurt er met de ‘verliezende’ ontwerpen?

Verloren, helaas. De ontwerpers worden hartelijk bedankt voor hun mooie ontwerpen. Er kan er echter maar een de winnaar zijn. Alleen het winnende ontwerp wordt gebruikt voor het nieuwe Marktplein.

Kan het winnende plan nog aangepast worden?

Het winnende plan is een schetsontwerp. Dat wordt verder uitgewerkt. De grote lijnen en ideeën blijven behouden. De Apeldoorners hebben daar immers voor gekozen. Op detailniveau kan het plan nog enigszins wijzigen.

Is er nog wel voldoende plek voor de Markt?

Jazeker. In elk ontwerp is er rekening gehouden met de ruimte voor de markt. De ontwerpers hebben richtlijnen ontvangen in een zogenaamde ‘nota van uitgangspunten‘. Deze richtlijnen gaan onder andere over: voldoende ruimte voor de markt behouden, ruimte voor water en groen en een plein met iconische waarde. De nota is door stedenbouwkundigen, ontwerpers en andere specialisten van de gemeente Apeldoorn opgesteld. Dit in nauwe samenwerking met partners in de stad, zoals de markt, de ondernemers aan het plein, direct aanwonenden en het centrummanagement. Verder is de ontwerpwedstrijd zo vrij en open mogelijk gehouden.

Kunnen er ook ideeën uit de afgevallen ontwerpen worden ingepast in de uitwerking van het winnende plan?

Helaas. Verloren is verloren. Alleen het winnend ontwerp en dus het idee voor het plein dat het hoogst wordt gewaardeerd gaat door. Alle andere ideeën vallen af.

Wanneer wordt het Marktplein vernieuwd?

Het Marktplein gaat in 2020 op de schop. In 2019 worden voorbereidingen getroffen voor de verbouw.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Je kan met al je vragen over het nieuwe Marktplein terecht op pleinvandestad@apeldoorn.nl.